İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

Xanthos Antik Kenti | Xanthos Antik Kenti Tarihçesi


Xanthos Antik Kenti | Xanthos Antik Kenti Tarihçesi

Xanthos Antik Kenti

Kalkan yönünden gelip Kınık Beldesi içine girince ana cadde Atatürk heykelinin orada ikiye ayrılıyor, sağ taraftaki yoldan ilerleyip.Tepenin eteğine gelince sola devam ediniz. Tepeye tırmanan yol sizi Likyanın başkenti Xanthos antik kentine ulaştıracaktır. Kaş'a 45 km, Kalkana 20 km, Antalya ya sahilden 235 km uzaklıktadır.Kınık Beldesinde yer alan şehir, Xanthos Nehri (bugün Eşen Çayı) kenarındaki ovaya hakim iki tepe üzerinde kurulmuştur. İlki Eşen Çayı'nın kenarından sarpça bir kayalık şeklinde yükselen surla çevrili Likya akropolü.Ikincisi ise kuzeydeki daha yüksek ve geniş olan Roma akropolüdür. Likya Birliği'nin idari merkezi olarak nitelenen Xanthos'un ismi Likya dilinde yazılmış kitabelerde ARNNA şeklinde geçmektedir. Homeros, Sarpedon yönetimindeki Xanthosluların Troya savaşlarına katıldıklarını anlatır. Ancak kazılarda elde edilen buluntular şehrin iskanını. İ.Ö. 8.y.y. önce götürmeye imkan vermemektedir.

Xanthos örenyeri, Likya uygarlığının özgünlüğü ve kazılarda elde edilen buluntuların önemi nedeniyle UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edilmiştir.Xanthos'u ilk defa 1838 yılında Ch. Fellows keşfetmiş, bu kişi bütün rölyefleri ve büyük mimari parçaları sökerek, Patara'ya yanaşan harp gemisiyle Londra'ya taşımıştır. Bugün British Museum'un Lykia salonunda buradan götürülmüş olan birçok eser sergilenmektedir.

Antalya'da bulunan Xanthos Antik Kenti Kaynak bilgi TRT HAHER

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Antalya Kaş'ta bulunan Xanthos Antik Kenti, düşmana teslim olmayı düşünmeyen insanların hüzünlü hikayesi ve zamana meydan okuyan kalıntılarıyla dikkat çekiyor.Kınık Mahallesi'ndeki kentte 1950'de Fransızların başlattığı kazı çalışmalarını, 2011'den beri Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü kazı ekibi devam ettiriyor.Likya uygarlığının en önemli idari merkezi olan ve milattan önce 2. yüzyılda başkent olarak kullanılan Xanthos Antik Kenti'nde, Likya dönemi dikme mezar taşları ile kaya mezarlarının bugüne ulaştığı görülüyor.Tarihi kalıntıların yanı sıra kentte yaşanan savaşlarla ilgili anlatılan hikayelerle de Xanthos Antik Kenti, hüzünlü geçmişiyle misafirlerini tarihte yolculuğa çıkarıyor.

Ekonomide üst düzey bir yer 

Antik Kent Kazı Başkanı Prof. Dr. Burhan Varkıvanç, Xanthos'un özellikle arkaik ve klasik dönemlerde bölgenin en önemli kenti konumunda olduğunu söyledi.Likya'nın Antalya kent merkezinden başlayarak batıda Fethiye, kuzeyde Elmalı'ya kadar uzanan geniş bir alana yayıldığını anlatan Varkıvanç, "Xanthos, Anadolu'da UNESCO Dünya Miras Listesi'ne giren kentlerin de başında geliyor. Kent, Letoon ile değerlendirilerek beşinci alan olarak listeye alınıyor. Letoon başlangıçta Xanthos'a bağlı bir kutsal alan iken daha sonra tüm bölgenin kutsal alanı oluyor" dedi.

Varkıvanç, kentin uzun yıllar bölgenin en büyük kenti konumunda, idari ve ekonomik anlamda üst düzey bir yer olması dolayısıyla UNESCO'nun listesinde bulunduğunu söyledi.

"Perslerin ve Brutus'un işgalini Heradot yazıyor"

Bölgeyi idare edenlerin kentte yaşamasının özellikle anıt mezarların ve diğer yapıların inşa edilmesinde büyük etken olduğunu belirten Varkıvanç, şöyle konuştu:

"Kentte yaklaşık 15 tane büyük bezeli yazıtlı mezar anıtları bölgenin kültürünün yaşatılması ve tanıtılmasında büyük etken. Xanthos, bölgenin önder kenti olması nedeniyle tarihte birçok kez saldırıya uğruyor. Örneğin İsa'dan önce 6. yüzyılın ortalarında Persler tarafından işgal ediliyor. Daha sonra Atinalı komutan Kimon'un saldırısına uğruyor. Bundan yaklaşık 400 yıl sonra da Romalı Brutus işgal ediyor. Perslerin ve Brutus'un işgalini ise Heradot yazıyor."

Kentin önemini ve bölgedeki gücünü vurgulamak için bir de efsane ortaya konulduğunu söyleyen Varkıvanç, "Efsane de birçok ziyaretçiyi bu kente çekiyor. Kenti koruyamayacağını anlayan erkekler, çocuk, yaşlı ve kadınları Likya akropolüne sokarak orayı yakıyor. Daha sonra kendileri de savaşarak ölüyor. Bu dramatik süreç tarihte hep anlatılır" dedi.

Varkıvanç, dikme anıt mezarlardan kentte yaklaşık 15 tane olduğunu, bu mezarların bölge dışında örneğine rastlanmadığını açıkladı.

"Anadolu’nun en iyi caddelerinden birisi burada"

Xanthos’ta 500 yıl boyunca bölgede hakim olan kültürün en güçlülerinin, idarecilerinin yaşadığından bahseden Varkıvanç, şunları söyledi:

"Bu insanlar dikme anıt mezarlara gömülmüş. Ev tipini yansıtan mezarlar da var. Hemen her yöneticinin bir anıt mezara gömüldüğü ve mezarların büyük çoğunluğunun da günümüze kadar geldiğini görebiliyoruz. İskender'in kenti işgal etmesinden sonra Likya kültürü kayboluyor ve farklı bir kültürel süreç başlıyor. Resmi dil olarak Yunanca oturmaya başlıyor. Likya’nın kültürü de ortadan kalkıyor. Bölgenin en büyük kenti olma özeliğini de Patara’ya kaptırıyor. Xanthos'ta 3 agora, büyük bir ana cadde var. Taş kaplamalarıyla Anadolu'nun en iyi ele geçen caddelerinden birisi burada. Yazıtlarda anlatılan ama henüz tespit edilemeyen bir meclis binası var. Roma dönemine ait çok sayıda anıt mezar bulunuyor. Büyük bir rezidans, bey sarayı ve tiyatro da bulunuyor."Varkıvanç, kentin UNESCO dünya miras listesinde yer almasının tanınmasına katkı sağladığını, Anadolu'daki birçok kentin de bu listeye gireceğini belirtti.


Xanthos Antik Kenti nasıl gidilir | Xanthos Antik Kenti ören yerleri
Xanthos Antik Kenti, Xanthos Antik Kenti Tarihçesi, Xanthos Antik Kenti, Xanthos Antik Kenti Tarihçesi hepsi marinaemlak.com'da


Kategoriler
+90 542 315 25 45

marinaemlak.com, Tüm Hakları Saklıdır.